Overig Nieuws Nederland
 
OM onderzoekt twee veevoederbedrijven
 
Spelfout in gedenksteen Fortuyn hersteld
 
Brinkhorst: vervuiling MPA-hormoon onder controle
 
OM wil sober regime voor kortgestraften
 
'Asielzoekers crimineler dan autochtonen'
 
Rochelle Rikkers moet naar psychiatrisch ziekenhuis
 
Brussel: 300 boerderijen moeten op slot
 
Studentenbonden laken bindend studieadvies
 
Huub en Henk namen het milieu niet zo serieus
Koerdische dienstweigeraar moet terug naar Turkije
15 december 2001
 

-   Van onze verslaggever

De Koerdische dienstweigeraar Mustafa Polat moet Nederland verlaten. De rechtbank in Den Haag heeft zijn verzoek om een verbod op uitzetting afgewezen. Op 4 januari dient Polat met zijn vrouw en drie kinderen te vertrekken naar Turkije, staat in een brief van de vreemdelingenpolitie.

     

Polat is elf jaar in Nederland en een van de oprichters van de landelijke vereniging van Koerdische dienstweigeraars. Hij vroeg asiel aan omdat hij in Turkije niet wil vechten tegen zijn eigen volk. Nu is hij bang bij aankomst in het land te worden opgepakt en gefolterd. Maar volgens het ministerie van Justitie is Turkije veilig voor Koerden. Twee eerder door Nederland teruggestuurde dienstweigeraars vonden er de dood maar dat was zelfmoord, aldus het ministerie. Bovendien zijn de afgelopen twee jaar geen incidenten meer gemeld.

In de gemeenteraad van Spijkenisse, waar Polat woont, is discussie ontstaan over de zaak. Het college van B en W wil zich houden aan de terugkeerregels van het rijk, maar in de raad gaan stemmen op de familie Polat toch onderdak te blijven bieden. Polats advocaat is onbereikbaar voor commentaar, maar zal naar verwachting opnieuw proberen bij de rechter een voorlopige voorziening aan te vragen.